گچبری سنتی چیست ؟
گچبری قدمتی بسیار طولانی دارد از این هنر تزئینی برای زیباسازی نمای بیرونی و درونی ساختمان مورد استفاده قرار میگیرد ، قابلیت حجیم شدن , چسبندگی , مقاوم در برابر حریق , شکل پذیری مطلوب و قیمت مناسب ماده گچ باعث محبوبیت این متریال و کاربردهای گسترده آن شده است انواع سبک گچبری به طور کلی به دو دسته سبک گچبری سنتی و گچبری مدرن تقسیم می شود که هر کدام طرفداران خاص خود را دارد در بقایای ارزشمند به جا مانده تاریخی نمونه های زیادی از گچبری های سنتی به چشم می خورد هنوز هم با گذشت سال ها این نوع گچبری مورد توجه دوستداران هنر معماری بوده است . تیم دکو آرت تیم حرفه ای اجرای سقف کاذب با بهترین طرح های روز در خدمت شماست . جهت دریافت مشاوره با ما تماس بگیرید و یا همراه ما باشید با :
- تاریخچه گچبری
- انواع گچبری سنتی
- گچبری پی اورتان چیست ؟
- تکنیک های گچبری
مشاوره اجرای کناف و سقف کاذب
تاریخچه گچبری
شواهد نشان می دهد قدمت برخی آثار گچی به جامانده در فلات آناتولی و سوریه به 9000 سال پیش بازمیگردد به علاوه ثابت شدخ است که تمدن های سومری , مصری , یونانی , آشوری و رومی از گچ به عنوان مصالح ساختمانی استفاده می کردند معروفترین مصارف سنگ گچ در ان دوران ساخت زیور آلات و جسمه هایی از جنس البسترون که نوعی سنگ گچ نیمه شفاف بود استفاده می شده است .
گچبری در دوران اسلامی :
نمونه های بی نظیری از هنر گچبری اسلامی را می توان در مساجد خاصه و در محراب ها به خوبی مشاهده نمود مثلا مسجد بزرگ شیراز ع مسجد جامه بسطام و مسجد میدان ساوه نمونه هایی از این هنر هستند .مضامین نقوش گچ کاری سنتی در دوران اسلامی شامل نقوش هندسی , نقوش اسلیمی , نقوش حیوای و پرنده ها , کتیبه ها و نقوش اسلامی است .
گچبری در دوره قاجار :
مسافرت پادشاهان قاجار به فرنگ باعث شد تا از هنر گچبری اروپا تقلید و در کاخ های شاهی خود به ویژه در سر ستون سازی ها , گلویی سازی و سقف سازی ها در کاخ هایی مانند گلستان و عشرت آباد پیروی کنند پس از ان در حوزه گچبری خلاقیت بسیار چشم گیری از سمت هنرمندان گچ بر در آثا و بناها به ویژه منازل مسکونی سنتی بیرونی و درون ایران هویدا شد .
بهترین طرح سقف کاذب در پرند
انواع گچبری سنتی
گچبری های سنتی معرق :
از انواع گچبری سنتی می توان به نوع معرق اشاره نمود این روش بی شباهت به کاشی کاری معرق در معماری نیست در این روش ملات گچ رنگی را به اشکال مختلف در می آورند پشت کار از ملات گچ سفید استفاده شده و اشکال به دست امده از ملات گچ رنگی را شبیه به پازل کنار هم میچینند .
گچبری های لایه ای :
در این سبک از گچبری سنتی از چند لایه گچ که هر کدام رنگ های متفاوتی دارد استفاده می شود پس از اینکه لایه های گچ رنگی را می کشند با ابزرهای گچبری طرح دلخواه را ایجاد می کنند .
گچبری های کلوخی :
این نوع در کاخ های دوره ناصری استفاده شده همچنین در کاخ بادگیر تهران و کاخ الماس می توان نمونه ان را مشاهده نمود در این روش از برجستگی های زیاد استفاده شده است .
گچبری های سنتی هشته ( یا برهشته ) :
گچبری برهشته یا هشته به مفهوم برجسته یا بیرون آمده است برجستگی این نوع نسبت به زمینه زیاد بوده و قسمت های گچبری شده بیرون زده می شوند به عنوان مثال کاخ بیشابور در دوره ساسانی اما مانند ان را در دوره رازی و آذری می توان دید و نیز بنای دوازده امام یزد که به قرون چهارم و پنجم هجری و یا محراب های قرن هشتم مانند مسجد جامع اصفهان از این نوع گچبری در آنها استفاده شده است .
گچبری پلی اورتان چیست ؟
نوعی از گچبری های آماده بوده که جنس ان از فوم فشرده و روکش PVC را دارد و می توان جایگزین مناسبی برای گچ بری های سنتی باشداین ابزار به دلیل سبکی قابلیت نصب روی رابیتس کاری و کناف را دارد از ویژگی های گچبری پلی اورتان یا مدرن می توان به مقاومت در برابر رطوبت , رنگ پذیری بالا , سهولت در نصب , عدم نفوذ حشره , قابلیت نورپردازی و …. اشاره نمود
تکنیک های گچبری
جدا از تکنیک قاب گیری که با استفاده از قالب تهیه می شود و در ادامه با استفاده از خمیر گچ قالبی را در قسمت مد نظر می چسبانند گچبری با تکنیک های دیگری نیز صورت گرفته که رایجترین آنها گچبری کنده کاری و عمقی است در این روش ابتدا خمیر گچ را برای زیرسازی و آماده کردن متن روی قسمت مد نظر می کشند پس از خشک شدن گچ نقش را روی آن می اندازند و با وسایل گچبری مانند دم بر , نقاله , پرگار , بومخوارو کاردک , طرح را می برند براسطح اندازی روی سطح گچ می توان نقش را روی سطح آماده کشید و یا اینکه از راه گرته زنی نقش را روی سطح پیاده کرد .